Как да станем по-умни
Как да станем по-умни / ThinkStock/Getty Images

Писането на ръка съсредоточава вниманието и прави усвояването на информация по-лесно, отколкото използването на клавиатура, съобщи Фокс нюз.

Учени от Принстънския и Калифорнийския университети открили, че студенти, които си водят бележки на ръка, се представят много по-добре от други, които записват лекциите си на компютър. Резултатите от проведените експерименти с техниките на водене на бележки сочат, че писането върху хартия улеснява ученето, помага за по-дългосрочното запомняне на информация и предразполага към усвояването на нови идеи.

Колко са умни блондинките?

"Писмените бележки оформят мисълта много по-добре от печатните", твърди образователният психолог Кенет Кийра от Небраскския университет в Линкълн, който изучава разликите при записването и организирането на информация.

Още от древните писания с тръстикови писалки и папируси, воденето на бележки се е превърнало във важен елемент за алхимията на ученето, като превръща чутото и видяното в надежден запис за по-нататъшни изследвания.

Видеоигрите раждат гении

"Воденето на бележки е доста динамичен процес", казва когнитивният психолог Майкъл Фрийдман, който изучава системите на записване. "Все пак така преработваме информация, придобита чрез слуха или зрението, и я превръщаме в мисъл".

Източник: БТА