Как да разпознаем истинската хаванска пура
Как да разпознаем истинската хаванска пура / netinfo

Митническите власти на парижкото летище "Шарл дьо Гол" неотдавна конфискуваха над 60 000 фалшиви хавански пури на марките Кохиба, Пънч, Боливар, Партагас и Монтекристо, както и десетки хиляди кутии и етикети за фалшивите пури, предаде Франс прес. Конфискуваните стоки са за над 400 000 евро.

Конфискациите са били направени по време на три операции на митническите власти. При първите две операции са заловени фалшиви хавански пури, които идват от Доминиканската република и са били предназначени за Дубай, както и от Гватемала и карибския остров Сен Мартен.

<!--Citat-->

При третата конфискация е била разкрита международна схема за измами между България, откъдето идват кутиите и етикетите, и Доминиканската република, където са били опаковани фалшивите хавански пури от доминикански тютюн.

"Глобализацията се проявява и при фалшифицирането на хаванските пури, както това става при парфюмите, часовниците и луксозния марокен", каза Жилбер Белтран, генерален директор на френските митници. Всяка година Куба произвежда 140 млн. хавански пури - запазена марка, с която се обозначават пури от тютюневи листа от острова. От няколко години милиони фалшиви хавански пури с известни марки достигат до пазарите в различни страни, включително в САЩ, където вносът на хавански пури е забранен от 1962 година.