/ Thinkstock/Getty Images
Националната здравна служба на Великобритания каза на вестник Express как да различи инфаркта от симптомите на паническа атака.

Ако човек има чувство на непреодолим страх, това може да е признак както на паническа атака, така и на инфаркт. Други симптоми, които се припокриват при тези състояния, включват гадене, задух и болка в гърдите. Струва си обаче да се обърне внимание на факта, че болката в гърдите по време на инфаркти излъчва и други части на тялото: лявата ръка, врата, челюстта, гърба и корема.

При инфаркт човек, освен гадене, може да получи повръщане, както и кашлица и изпотяване.

Експертите казват, че при такива симптоми трябва да се обадите на лекари.

„По-добре е да оставите повикването на линейката да бъде погрешно, отколкото по-късно да се окаже, че човекът е закъснял да спаси“, предупредиха лекарите.

При паническа атака хората изпитват студени тръпки или горещи вълни, сърцебиене, треперене и мравучкане в крайниците, усещане за задушаване, сухота в устата и шум в ушите. Както отбелязва британската здравна служба, макар паническата атака да изглежда смущаваща, тя не представлява опасност за живота.

Ако атаките се повтарят често, препоръчително е да си уговорите среща с терапевт. Това състояние се лекува с разговорна психотерапия и лекарства. За да се предотвратят допълнителни пристъпи на паника, трябва да се правят упражнения за облекчаване на стреса и напрежението.
БГНЕС