Приготвянето на турското кафе си е цяла традиция, която любителите му спазват.

Това кафе е хем силно, хем с характер и има определен начин, по който се приготвя. Ако искате да се насладите на тази вкусна и много ароматна напитка, може и сами да си я приготвите вкъщи. Вижте как да го направите в канала "Кaк дa" във vbox7:

Турското кафе винаги се сервира с чаша вода. Когато отпиете глътка вода преди кафето, имате възможност да прочистите гърлото си от всички други вкусове и да се насладите изцяло на кафето си. 
 
Допълнително много хора добавят в чинийката и по нещо сладко - шоколадов бонбон или типичен турски десерт. 

Когато се сервира кафето, винаги се започва от най-възрастния гост в стаята като знак на уважение.

кафе
iStock/Getty Images

Тъй като турското кафе е много по-силно от обикновеното, не се препоръчва да се пие повече от една чаша. 

А ето и как да приготвим прекрасно турско кафе у дома:

Нужни са ви вода, кафе, джезве, чаши и захар. За всяка чаша кафе сипете по чаша и половина вода в джезвето.
 
За всяка чаша сложете по една ч.л. кафе в джезвето. Ако ще приготвяте кафето със захар, сложете я в началото. Ако имате гости, които искат то да бъде без захар, сипете първо чистото кафе на гостите си, а след това върнете джезвето на котлона и добавете захарта.

Бавно водата трябва да започне да се надига. Отнема около 3-4 минути. Когато кафето е почти готово да кипне, махнете го от котлона, вземете една лъжица и сложете от пяната във всяка една от чашите. Кафето трябва да кипне поне три пъти.

Когато течността започне да ври, сипете в чашите до половината и пак върнете джезвето на котлона. Варете още 10-15 секунди и долейте в чашите. Има различни начини на приготвяне, а в интернет може да откриете и други варианти.