Ръчно правените в домашни условия мартенички могат едновременно да намалят стреса при купуването и избирането сред многобройните варианти на пазара, струват по-малко, могат да сплотят семейството повече от всичко. И така, предпролетно, вашата къща заприличва досущ като работилница на Дядо Коледа, но този път е на Баба Марта.

Честита Баба Марта! (СНИМКИ)

Да се пожелаем да сме бели и червени, весели и засмени и да запретнем ръкави. Ето какви мартенички направиха Веси и нейното семейство от канала на Mamma mia:

Мартеничка 1: Плитка

Става изключително ефектно! Взимаме кръг, който изрязваме по края с ножичка през равни интервали, така че да се получат 8 дупки от краищата и една дупчица в средата. Започвате да плетете, като размествате кончетата – получава се много ефектна и красива плетка.

мартеница
ThinkStock/Getty Images

Мартеничка 2: Помпони

За тях ни трябват бяла прежда, червена прежда, една най-обикновена вилица, както и едно по-тънко конче, с което да завързваме после помпоните. Прави се много просто – увивате преждата около вилицата, хубаво намотавате, прекарваме кончето по средата и режем с ножичката по краищата, така че помпончетата да станат „космати“. След като направим и червеното, и бялото, използваме конче, за да ги вържем заедно и да стане мартеничка, тип „черешки“.

Легенди за мартеницата – от Ахинора до разсмиването на Баба Марта

Мартеничка 3: Класическа

За тази мартеница имаме нужда от бяла, червена и зелена прежда, както и златен конец. Започваме с бяла и червена прежда, от които взимаме крайчетата и започваме да ги преплитаме няколко пъти, така че да получим по дължина 3-4 кончета от червената и същото количество от бялата. Намирате средата и използвате златен тънък конец, с който да започваме на навиваме многократно. След като сме навили, използваме зелената прежда, която да навием под златната. Подрязваме крайчетата на мартеничката, ако е станала твърде дълга. И отгоре, разбира се, промушваме тънко конче, за да направим панделка и да закрепим мартеничката върху дреха.

мартеница
ThinkStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук