Японски учени доказаха, че редовната консумация на кафе може да подобри паметта и концентрацията, пише сп. "Springer".
Изследователи от университета в Цукуба са провели проучване, като в продължение на 30 дни на мишки е даван тригонелин - вещество, което се съдържа в кафето, сминдуха и японската ряпа. След това гризачите били пуснати в лабиринт на Морис, където показали значително повишаване на способността си за запаметяване.
Според изследователите редовната консумация на кафе води до подобряване на когнитивните функции поради факта, че това съединение влияе благоприятно върху кръвообращението на мозъка, както и стимулира растежа на нови неврони и подобрява комуникацията между тях.
Изследователи от университета в Цукуба са провели проучване, като в продължение на 30 дни на мишки е даван тригонелин - вещество, което се съдържа в кафето, сминдуха и японската ряпа. След това гризачите били пуснати в лабиринт на Морис, където показали значително повишаване на способността си за запаметяване.
Според изследователите редовната консумация на кафе води до подобряване на когнитивните функции поради факта, че това съединение влияе благоприятно върху кръвообращението на мозъка, както и стимулира растежа на нови неврони и подобрява комуникацията между тях.