Качват в интернет библиотеката за Леонардо да Винчи
Качват в интернет библиотеката за Леонардо да Винчи / netinfo
Библиотеката на град Винчи, откъдето е геният Леонардо да Винчи, ще стане домакин и пазител на дигиталния архив на творбите му. Това ще бъде един от най-богатите в цял свят дигитални архиви, съобщи ProntoSofia, позовавайки се на вестник „Република“.

Финансираният от Европейския съюз проект е реализиран в сътрудничество с Националната библиотека в София и с университета „Гьоте“ във Франкфурт.

В дигиталния архив ще присъстват всички творби на Леонардо – над 600 листа с рисунки, графики и ръкописи. До сега, за да бъдат видени оригиналите на творбите, трябваше да се търсят по интернет, където можеха да се намерят само бледи копия на част от произведенията. Отсега нататък оригиналите на творбите ще могат да бъдат разглеждани чрез идеалните им репродукции, като се влезе в прозорчето Е-Leo на Библиотеката за Леонардо да Винчи (www.bibliotecaleonardina.it).

Освен това E-Leo предлага и невиждани досега графики и рисунки. В дигиталния архив ще бъдат качени и хиляди страници със записки на Леонардо, които са дешифрирани от специалисти. Приложен е и речник на термините от сферата на математиката, анатомията, архитектурата и механиката, използвани от гения.

Проектът се осъществява от Университета във Флоренция и от италианската Академия на науките „Круска“.