Йоко Оно сама намерила любовница на Джон Ленън
Йоко Оно сама намерила любовница на Джон Ленън / снимка: Guliver/Getty Images

Американката Мeй Пeнг станала навремето любовница на непрежалимия „бийтълс” Джон Ленън по личната молба на съпругата му Йоко Оно. Необичайната история разкрива самата Мей Пенг пред ИТАР-ТАСС в разговор, посветен на 50-годишнината от първото турне на „Бийтълс” в САЩ.

Пенг и семейството на Ленън се започнали в началото на 70-те години, когато то се преместило в Ню Йорк. Джон и Йоко я помолили да им стане помощничка в творческата дейност. През лятото на 1973 г. Пенг координирала музикалните проекти на Джон, когато Око се обърнала към нея с необичайно предложение. Тя обяснила, че отношенията с мъжа й се влошили напоследък и помолила момичето да стане любовница на Джон за известно време. Така започнали романтичните отношения между Пенг и Ленън, които продължили година и половина.

Този период станал най-продуктивният в творчеството на Ленън след епохата на „Бийтълс”. Тогава той изкомпозирал три албума Mind Games, Walls and Bridges и Rock ‘n’ Roll, сътрудничил с такива музиканти като Елтън Джон, Дейвид Бауи, Мик Джагър, Ринго Стар и Хари Нилсън. Пенг продължавала да играя ролята на негова асистентка.

По думите й Ленън бил „истински хамелеон” - непрекъснато се променял. Най-много в него й харесвало това, че въпреки огромната слава той винаги бил скромен, а понякога и беззащитен, пише БГНЕС.

„Той никога не бе престанал да чувства и именно за това песните му са толкова истински. В пет или по-малко думи той влагаше дълбоки неща, които се оказваха близки и понятни на всеки. И не беше задължително хората да знаят английски език, музиката е универсален език”, разказва още Пенг.

През февруари 1975 г. интимната им връзка била прекъсната. Пенг преминала на работа в звукозаписната компания „Айлънд рекърдс”, където координирала издаването на албуми на такива музиканти като Боб Марли и Робърт Палмър. През 1989 г. тя се омъжила за продуцента Тони Вискони, с когото имали две деца. След 11 години двамата се развели.

През 1983 г. Пенг публикува мемоарната си книга „Да обичаш Джон”, в която описва времето, прекарано с Джон, а също отношенията му с Пол Макартни, Ринго Стар и Джордж Харисън. През 2008 г. тя издаде втора книга албум със снимки от времето на връзката й с Джон. Преди това тя пазила тези снимки в кутия за обувки и ги показвала само на най-близките си. На една от снимките е запечатан исторически момент - на 29 декември 1974 г. Ленън се подписва на документ, който обявява края на „Бийтълс”. Тя смята да преиздаде „Да обичаш Джон”.

В момента Пенг води радиопредаване на различни теми и има собствена линия бижута в стил фен шуй. Живее в северната част на щата Ню Йорк и поддържа добри отношения с първата жена на Джон Ленън Синтия, а също със сина му Джулиън, който е от брака му именно със Синтия.