Извънземните не са достатъчно умни, за да ни завладеят
Извънземните не са достатъчно умни, за да ни завладеят / ThinkStock/Getty Images

Човечеството може да спи спокойно, извънземните няма да ни завладеят в обозримо бъдеще, защото тяхната цивилизация няма да е толкова напреднала, твърди Майкъл Гарет от холандския Институт по радиоастрономия, цитиран от в. "Дейли мирър".

Съветник на Обама: Време е да кажем истината за извънземните

Фантастите от години ни подготвят за инвазия на супер развити извънземни. Те щели да бъдат толкова интелигентни, че в сравнение с тях хората щели да изглеждат като примитивни маймуни. Но според Гарет, въображаемите пришълци едва ли ще са толкова интелигентни и нашествието им няма да се състои.

Скалата на руския учен Николай Кардашев за измерване развитието на цивилизациите се състои от три степени. Човешката не е достигнала нито първата, да не говорим за втората и третата фаза на супереволюцията. При първата степен цивилизацията използва цялата енергия на своята планета, при втората - цялата енергия на своята звезда, а при третата - цялата енергия на своята галактика.

Контактите с извънземни цивилизации не носели рискове

Учените потърсиха свръхразвити извънземни от третия вид в близките на Млечния път галактики, но не откриха ни най-малка следа от тях. Специалистите изследваха няколко стотици от тях. Суперцивилизациите би трябвало да отделят голямо количество отпадъчна топлина заради използваната енергия.

Уфолог показа снимки на извънземни, открити в Розуел (ВИДЕО)

"Така че свръхумна цивилизация от третия вид не се среща в нашето кътче от Вселената", уверен е проф. Гарет. Сега той съсредоточава усилията си в търсенето на извънземен разум от втори вид по скалата на Кардашев. Тези цивилизации би трябвало да са по-малко развити, тъй като впрягат цялата енергия единствено на собствената си звезда. Те биха превъзхождали земната и може да са по-често срещани. Но и от тях засега няма диря.

Човешката цивилизация не е изпълнила още 1-та степен от скалата на Кардашев - усвояването на цялата енергия на планетата. Това може би ще се случи след век или два, когато хората овладеят ядрения синтез и впрегнат ефективно всички възобновяеми източници.

Източник: БТА