Извънбрачната дъщеря на Франсоа Митеран написа роман
Извънбрачната дъщеря на Франсоа Митеран написа роман / netinfo

Извънбрачната дъщеря на покойния френски президент Франсоа Митеран - Мазарин Пенжо, представи романа си "Гробище за кукли", който според критици във Франция е вдъхновен от ужасяващ случай на детеубийство, разкрит преди година, предаде Ройтерс.

Според френските литературни експерти 32-годишната Мазарин, която сега е бременна, е основала романа си на историята на Вероник Куржо, вкарана в затвора миналата година по подозрения, че е убила две свои бебета и е скрила трупчетата им във фризер в апартамента, който притежавала заедно със съпруга си Жан-Луи в южнокорейската столица Сеул, припомня БТА. Ужасяващото детеубийство беше разкрито през юли 2006 г. Тогава Жан-Луи Куржо се прибрал от командировка в сеулското си жилище и се натъкнал на замразените във фризера бебешки трупове. По време на предварителните разпити в полицията Вероник Куржо признала, че е убила и още едно свое бебе, въпреки че тялото му не беше намерено. Тя изтъкнала като мотив за детеубийствата факта, че бебетата били плод на нежелана от нея бременност и тя решила да се избави по този начин от тях. Семейство Куржо има още две деца. Процесът срещу Вероник ще започне след няколко месеца.

Близки на семейство Куржо побързаха да обвинят извънбрачната дъщеря на Франсоа Митеран, че се възползва от една семейна трагедия, за да се сдобие със слава. Те смятат, че Мазарин е трябвало да изчака края на процеса срещу Вероник Куржо, преди да пише за този случай. Майката на Жан-Луи Куржо - Женвиев, разкритикува Мазарин, че иска да спечели известност на гърба на семейство Куржо. Съседи на злощастния род смятат, че именно Мазарин, която знае много добре какво е да бъдеш низвергната в продължение на години, е трябвало да се въздържи да пише за трагедията, сполетяла семейство Куржо.

Самата дъщеря на Франсоа Митеран твърди, че се е вдъхновила от много случаи на детеубийства, за да напише романа си. Според нея при повечето от тези престъпления телата на жертвите са били скрити във фризери и Мазарин решила да анализира именно този факт.

Пред френско радио във връзка с премиерата на романа й, състояла се в понеделник, Мазарин каза по повод на главната героиня в него: "Тя мисли, че след като убие детето си, ще го съхрани, ще го запази непокътнато. И точно тук идва и символичното значение на фризера, който е именно средство за съхранение."

Мазарин Пенжо стана известна малко преди смъртта на баща си, който беше президент на Франция в периода 1981 г. - 1995 г. Преди да издъхне, той призна, че има извънбрачна дъщеря. Французите обаче я видяха за първи път едва на погребението на баща си, припомня Ройтерс.