Изведени са 80 % от диоксина от организма на Юшченко
Изведени са 80 % от диоксина от организма на Юшченко / снимка: БГНЕС

По време на лечението от организма на Виктор Юшченко са изведени близо 80 на сто от диоксина, причинил отравянето на украинския президент през 2004 година. Това заяви за киевската телевизия "Интер" швейцарският лекар Жан Сора, при когото наскоро се изследва Юшченко, предаде ИТАР-ТАСС.

Постигнат е значителен напредък в извеждането на диоксина от организма; доволни сме от резултата. Юшченко може да работи продължително време, подчерта лекарят. Той отхвърли предположенията, че освен с диоксин Юшченко е бил отровен и с друго вещество.

Юшченко прояви симптоми на остро отравяне по време на предизборната президентска кампания в Украйна през септември 2004 година. Той се лекува в австрийска клиника, състоянието му бе следено и от швейцарски медици.

За последен път президентът се изследва в Швейцария от 19 до 23 януари. След това прессекретарят на Юшченко Ирина Ваникова заяви, че здравословните показатели на Виктор Юшченко в момента са най-добри за двете години, изминали след отравянето му.

Главният лекар на президента Василий Князевич също нарече "извънредно позитивна" динамиката, с която диоксинът се извежда от организма на Юшченко, добавя агенцията.