Извадиха стар руски танк от водите на река Нева
Извадиха стар руски танк от водите на река Нева / снимка: БГНЕС

Руски танк КВ-1 (Климент Ворошилов), потънал в река Нева по време на Великата отечествена война, беше изваден в Кировския район на Ленинградска област, съобщи пресслужбата на Западния военен окръг, предава РИА "Новости".

Въпреки 15-метровата дълбочина на реката и лошото време във вторник вечер войници и сътрудници от музея "Битката за Ленинград" завършиха операцията по изваждането на бронираната машина, която след реставрация ще стане музеен експонат, пише БГНЕС. "Експертите, които извършиха оглед на танка, констатираха, че въпреки десетилетията, прекарани под водата, той е в добро техническо състояние", се казва в съобщението на военния окръг.

Предполага се, че машината е потънала при опит да прекоси реката по понтонен мост. В него е имало боеприпаси, които ще бъдат предадени за обезвреждане, но не са открити човешки останки, което говори, че екипажът е успял да се спаси.

След като бъдат определени номерата на техническите възли и агрегати с помощта на архивите ще може да се проследи съдбата на танкистите и дори да се издирят техни близки.