Източните германци пестят повече вода от западните
Източните германци пестят повече вода от западните / netinfo

Изследване на германския „Фрауенхофер Институт” е установило причините за регионалните различия при използването на питейната вода в Германия.

Германските експерти са забелязали различията в консумацията на питейна вода в Източна и Западна Германия. Особено през последните години източните германци са станали много пестеливи.

БГНЕС допълва, че изследователите са анализирали 600 района в Германия, сравнявайки потребителските навици с данните за доходите, местните такси за вода, големината на дома и регионалните климатични условия.

Резултатите от проучването показват, че всеки западен германец използва дневно по 132 литра питейна вода, докато източният – едва 93 литра. След обединяването на Германия през 1990 година в новите федерални провинции се е наблюдавало рязко повишаване на цените на водата и на снабдяването с нея.

Промяната на потреблението при източните германци също така е свързано и с капиталните ремонти на жилищните сгради и внедряването на по-икономични прибори в средата на 90-те години. Експертите правят паралел между консумацията на вода и заплатата: добре известен факт е, че жителите в източната част са с най-ниските доходи.

Неочаквани резултати са се получили при сравняването на потреблението на различни по големина и възраст семейства. Оказало се е, че бездетните германски семейства използват повече вода, отколкото семейства с деца. По-възрастните хора също не пестят водата, установило изследването.