Изследват неолитните “Ромео и Жулиета”
Изследват неолитните “Ромео и Жулиета” / netinfo
Италианските археолози са започнали да изследват намерените край град Мантуа през февруари тази година прегърнати мъж и жена. Неолитните “Ромео и Жулиета” или “любовниците от Валдаро” са доставени в един от научните центрове в град Комо, предаде АНСА, цитирана от БГНЕС.

Един от главните въпроси, на който трябва да отговорят учените, е „Какво е причинило смъртта на двойката?” За момента се смята, че мъжът е умрял първи, а неговата спътница или е била принесена в жертва, или е решила доброволно да умре.

Около шията на мъжкия скелет е открито кремъчно острие от стрела. Дълъг кремъчен нож е открит и между тазовата и бедрените кости на жената. Не е изключено острието на стрелата да е било оръдие на убийство, но също така предметите са могли да бъдат погребални дарове, а двойката да е починала от естествена смърт.

Погребението от Валдаро се датира между 5 и 4 хилядолетие пр.н.е. То няма аналог в европейската археология: никога по-рано учените не са откривали гроб, в който да лежат два прегърнати скелета. Обикновено в един гроб са погребвали роднини, но тленните им останки са полагани един до друг.

След приключването на изследването останките на неолитните “Ромео и Жулиета” ще бъдат изложени в Националния исторически музей на Мантуа, който ще бъде построен до две години.