Израелските ВВС са купили 500 000 кв.м на Луната
Израелските ВВС са купили 500 000 кв.м на Луната / netinfo

Израелските Военновъздушни сили са купили парцел от 500 000 квадратни метра на Луната, съобщи БГНЕС.

Сделката е сключена с компанията Crazy Shop, която работи в Израел по поръчение на американския бизнесмен Денис Хоуп, от който и започна търговията с лунната повърхност през 1980 година.

“Трудно ми е да повярвам, че израелските ВВС наистина са възнамерявали да създадат база на Луната в близките години, но е възможно те да искат да си запазят тази възможност”, каза генералният директор на Crazy Shop Даниел Ярон. Според него информацията, че израелци купуват територия на друга планета, е предизвикала много антисемитски публикации, в които израелците са обвинявани в опит за колонизиране на Космоса, посочва NEWSru Israel.

Според ръководството на компанията Crazy Shop в процеса на реорганизация на базата данни е станало ясно, че Израел е един от най-големите в света собственици на лунна повърхност на глава от населението. Над 15 000 израелци притежават парцели на повърхността на Луната.

Голяма част от сделките за купуване на лунна повърхност са сключени в края на миналата година, след като НАСА съобщи за намеренията си да създаде населена с хора база на Луната. След това за подобен план съобщи и Китай, а редица големи компании обявиха, че планират да строят хотели на Луната.

Продажбата на парцели на Луната започна през 1980 година, когато американският бизнесмен Денис Хоуп се възползва от юридическа вратичка в Договора на ООН от 1967 година за принципите на дейността на държавите при изследването и използването на космическото пространство, включително Луната и останалите небесни тела.

Основавайки се на втория член от договора, в който се казва - “Луната, както и останалите небесни тела не подлежат на национално присвояване нито чрез провъзгласяване на суверенитет на тях, нито чрез използването или окупацията им, нито с каквито и да са други средства”, Хоуп записа Луната на свое име и юридически стана неин единствен собственик. Освен Луната собственост на Хоуп са още осем планети от Слънчевата система.