Израелски археолози откриха гробницата на цар Ирод
Израелски археолози откриха гробницата на цар Ирод / снимка: БГНЕС

Израелски археолози смятат, че са открили гробницата на библейския цар Ирод. Намерените по време на разкопки гробници са всъщност две, пише БГНЕС, цитирайки информация на Ройтерс. Те са на възраст 2000 г. и според учените останките в тях принадлежат на доведена дъщеря на царя и на една от съпругите му.

Други археологически находки, показани от Йехуд Нетцер от Еврейския университет в Йерусалим, говорят за разточителен „лайфстайлинг“ през управлението на Ирод, наричан Велики.

Ирод Велики е живял 77 г., за което време успява да се ожени десет пъти и да стане баща на девет сина и пет дъщери. Чрез интриги и убийства той успява да запази властта си от свои роднини и роднините на съпругите си – претенденти за юдейския престол. Ирод посяга дори на синовете си, обзет от параноя, че искат да го детронират.

Макар и недолюбван от поданиците си (наричали го с презрителното „неевреина“), Ирод Велики се проявява като добър администратор и оставя след себе си грандиозни строежи като храмове, акведукти и пр. Голяма част от античните паметници в днешен Израел, включително популярната в цял свят Стена на плача, са негово дело.