/ iStock/Getty Images
Израелската компания "Ридифайн мийт" пуска на пазара първия вегетариански стек, напечатан на триизмерен принтер, съобщава в. "Метро".

Новият продукт на фирмата със седалище в гр.Реховот носи търговската марка "Alt-Steak".

Стекът има същите вкусови качества, като традиционната телешка пържола, но е изготвен от соеви и грахови протеини, от кокосово масло и слънчогледово олио. В направата на вегетарианската гозба са използвани естествени оцветители и подправки.
 

Дизайнът на стека е така направен, че да възпроизвежда идеално структурата на телешкото месо. Ястието е с високо съдържание на протеини и не съдържа холестерол. Работейки с месари и готвачи, израелската компания е възпроизвела дигитално 70 фактора, доближаващи максимално вегетарианския стек до телешкия, като структура на месото, неговата сочност, усещането в устата и др. Новият продукт ще бъде пуснат за тестване в елитни израелски ресторанти през този месец, а европейската му премиера е предвидена за догодина.
 

Стекът се печата със специален принтер, какъвто няма никъде другаде по света. Неговата разработка е отнела на специалистите две години, уточнява вестникът.
БТА