Използването на Интернет може да бъде и патологично
Използването на Интернет може да бъде и патологично / netinfo

Хората, склонни към хиперактивно използване на Интернет, най-вероятно имат психични отклонения, в сравнение с тези, които използват мрежата прагматично и целенасочено.

Психологът Силвия Кратцер от Аугсбургския университет публикува резултатите от изследване, озаглавено: “Патологично използване на интернет”. С този термин тя дефинира ярко изразената склонност към импулсивно общуване в чатовете и форумите, което придобива черти на интернет-зависимост.

Тя е изследвала 61 души, които са или на амбулаторен отчет в Мюнхен с диагнозата “интернет-зависимост”, или са открити по обяви в мрежата.

По време на изследването учените са използвали събеседвания, тестове и специална интернет-диагностика. Доброволците са били разделени на две групи: такива, които ползват интернет “патологично”, и умерени потребители на мрежата.

В първата група са били открити психични отклонения при 27 от 30 души. Във втората група - само при седем от 31.

Психично болните хора са имали неадекватно поведение, което се е придружавало с депресивен синдром и чувство на страх и самота. За тази група е било характерно, че са предпочитали да общуват във форумите и чатовете.

Учените са определили и шест критерия, които позволяват да се диагностицират психични нарушения при участниците в изследването, между които силна нужда от интернет, десоциализация, депресивност, когато не са в мрежата, загуба на представата за времето, прекарано пред компютъра, проблеми в работата и семейството заради Интернет.

При представителите на първата група са се наблюдавали пет критерия, а във втората – два.

“Патологичните потребители” прекарват средно по 32 часа седмично в мрежата. Психологът Силвия Кратцер се надява, че терапията на психичните заболявания ще помогне да се смекчи интернет-зависимостта. Тя смята, че първостепенни са именно психичните отклонения, а не навика да общуваме в интернет. “Най-важното е не да убием желанието да ползваме компютър, а да направим така, че интернет да отиде на второ място в живота на тези хора, след нормалното човешко общуване”, констатира психологът./БГНЕС/