Дойде сезонът на киселото зеле. Затова ви предлагаме една изпитана и подробно изложена – стъпка по стъпка рецепта за неизменната част от зимнината на българина.
Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа
За да приготвите кисело зеле, ви трябват следните съставки:
► За 40-литров бидон:
– 7 зелки
– 2 глави червено зеле
– 2 глави червено цвекло
– 1-2 стръка праз лук
– 700-800 г морска сол
Начин на приготвяне:
1. Отстраняваме наранените листа на зелките, изрязваме основата им и правим кръстообразни прорези с дълбочина 3-4 см.
2. Поставяме зелките на дъното на бидона с разрязания кочан нагоре. Добавяме и останалите продукти, разрязани на големи парчета.
3. Притискаме, поръсваме със сол. Наливаме догоре вода.
4. Поставете тежест върху зелето, за да се запази под течността.
5. След третия ден започваме да претакваме по 1-2 кофи вода всеки ден в продължение на седмица, след това зелето се претаква през ден в продължение на още една седмица.
6. След 30-40 дни е готово за консумация но ако е по-топло може да втаса и по
Готово! Вече можете да се насладите на вкусното и освежаващо кисело зеле. Можете да го консумирате като гарнитура към ястия или като салата. Да ви е вкусно и „сладко“!
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа
За да приготвите кисело зеле, ви трябват следните съставки:
► За 40-литров бидон:
– 7 зелки
– 2 глави червено зеле
– 2 глави червено цвекло
– 1-2 стръка праз лук
– 700-800 г морска сол
Начин на приготвяне:
1. Отстраняваме наранените листа на зелките, изрязваме основата им и правим кръстообразни прорези с дълбочина 3-4 см.
2. Поставяме зелките на дъното на бидона с разрязания кочан нагоре. Добавяме и останалите продукти, разрязани на големи парчета.
3. Притискаме, поръсваме със сол. Наливаме догоре вода.
4. Поставете тежест върху зелето, за да се запази под течността.
5. След третия ден започваме да претакваме по 1-2 кофи вода всеки ден в продължение на седмица, след това зелето се претаква през ден в продължение на още една седмица.
6. След 30-40 дни е готово за консумация но ако е по-топло може да втаса и по
Готово! Вече можете да се насладите на вкусното и освежаващо кисело зеле. Можете да го консумирате като гарнитура към ястия или като салата. Да ви е вкусно и „сладко“!
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня