Изненадващите неща, които американците не знаят
Изненадващите неща, които американците не знаят / снимка: БГНЕС, архив

Преди броени дни допитване в САЩ показа, че една четвърт от американците не знаят, че Земята обикаля около Слънцето. Не за първи път обаче изненадващата неинформираност на американците излиза на яве, отбелязва в. "Дейли телеграф".

В последно време редица допитвания показват, че някои американци не знаят доста други неща, освен астрономически факти.

Сп. "Нюзуик" накара 1000 американци да решат теста за предоставяне на американско гражданство на чужденци и 29 процента от тях не успяха да назоват името на вицепрезидента Джо Байдън. Почти три четвърти не успяха да посочат кой е бил врагът на САЩ по време на Студената война. Шест процента от участниците в теста пък не успяха да посочат датата на Деня на независимостта.

Допитване по телефона, извършено от „Музея Маккормик", посветен на първата поправка на американската конституция, показа, че 1000-те анкетирани могат доста добре да идентифицират членовете на анимационното семейство Симпсън, но не и да посочат какви са правата им според първата поправка, а именно свобода на словото, на печата, право за адресиране на петиции до правителството, религиозна свобода.

Допитване на сп. "Нешънъл джиографик" сред 500 американци на възраст 18-24 години показа, че шест процента от тях не могат да намерят САЩ на картата на света. Само един от трима анкетирани е успял пък да открие Великобритания на картата.

Две трети от анкетираните са казали, че населението на САЩ е между 750 милиона и 2 милиарда души, докато то е едва 298 милиона души. Три четвърти са посочили английския език като най-говорения по света, а всъщност той е на трето място след китайския и испанския.

В същото допитване, извършено три години след началото на войната в Ирак през 2003 г., 37 процента от младите американци не са успели да намерят Ирак на картата на Близкия изток. Едва един на четирима е успял да открие Израел и Иран на картата.

Тридесет и седем процента от младите американци са успели да посочат къде се намира Саудитска Арабия, но едва 23 процента са открили и четирите страни на картата.

Допитване на в. "Вашингтон пост" две години след началото на иракската война пък показа, че 70 процента от американците продължават да вярват, че Саддам Хюсеин е бил лично замесен в атентатите от 11 септември 2001 г. Осем от 10 анкетирани са казали, че Ирак вече е разработил оръжия за масово поразяване. Допитване от 2009 г. на Европейския комуникационен бюлетин е показал, че американците са се справили по-зле от участници от европейските страни Финландия, Великобритания и Дания в отговорите на въпроси, свързани с международната политика. Едва 58 процента от американците са успели да кажат кои са талибаните в сравнение със 75 процента от британците.

През 2003 г. доклад, посветен на американското образование, е заключил, че американското непознаване на външния свят е толкова голямо, че може да представлява заплаха за американската национална сигурност. (БТА)