Измислиха течна лепенка срещу белези по кожата
Измислиха течна лепенка срещу белези по кожата / снимкa: БГНЕС

Италиански изследователи направиха течна лепенка, която помага за по-бързото заличаване на белезите от рани по кожата.

Според вестник „Стампа“ става въпрос за прозрачна течност на базата на цианокрил, която се поставя, след като бъдат премахнати шевовете от претърпяна операция. Течността може да се постави и върху превърнали се в белези рани от травми по кожата, с цел да ги заличи. Продукти на базата на цианокрил се използваха и в миналото за лепене на рани.

В случай се касае за отворени рани течните лепенки ще помогнат за избягване на търкането или допира до външни предмети на раните. Освен това те ще помогнат и за по-лесното образуване на микросреди, необходими за зарастването на раната и заличаването на белега. След поставянето й течната лепенка остава върху раната поне за два месеца. През това време пациентът може да се гримира и мие без проблеми, каза професорът по пластична хирургия от римския университет „Ла Сапиенца“ Николо Скудери.

Лепенките ще се продават скоро на италианския пазар. Един флакон струва около 40 евро - това е дозата за една двумесечна терапия, необходима за заличаването на малък белег.

www.prontosofia.com