Измислиха роботи за събиране на боклук
Измислиха роботи за събиране на боклук / снимка: ProntoSofia

Роботи, събиращи боклук, бяха реализирани в лабораториите на Поло Валдера, до град Пиза. Техен автор е екипът на изследователя Паоло Дарио. Имащият закръглени форми робот, който е снабден дори с малка глава, ще бъде експериментиран за пръв път след една година в Италия. Той ще събира диференцирано боклук, ходейки от врата на врата, съобщава ProntoSofia.

„Ще започнем от малките общини Печоли и Понтедера. След това ще се преместим и в по-големи градове като Маса и Оребро в Швеция“, каза Паоло Дарио. Роботите „боклукчии“ ще могат да бъдат викани вкъщи по телефона. Достатъчно е да се навърти определен номер, за да се даде сигнал за извикването им на домашния адрес. След това с помощта на SMS роботът ще предупреди стопанина кога точно може да се яви пред къщата му. В уречения час поръчалият робота ще трябва да го чака пред дома си и да му връчи пакетите с боклук. Едва след това роботът ще отиде сам до най-близкия свободен съд за диференцирано събиране на отпадъци, за да остави торбите с боклук.

Роботът чистач разполага с автономност от няколко часа. В бъдеще ще бъде реализиран и робот, който ще може дори да се изкачва по стълби. В момента пазарната цена на подобен робот е 30 хиляди евро, или една трета от цената на средно голямо средство за диференцирано събиране на отпадъци.