Измислиха „интелигентен“ зъб, който лекува
Измислиха „интелигентен“ зъб, който лекува / netinfo
Зъб, който изпуска лекарство против високо кръвно налягане, хипертироидизъм, рак на устата или болестта на Алцхаймер, беше измислен от учени от Палермо. Според вестник „Стампа“ изобретението им е плод на съвместна работа с изследователи от Израел, Полша, Германия, Швейцария и Испания.

„Интелигентният“ зъб е резултат от тригодишна работа, финансирана от ЕС с три милиона евро. Изобретението ще бъде в помощ и на подложени на лечение наркомани, както и на пациенти с хронични заболявания.

„Става въпрос за малка протеза, която се поставя в устата на болния на мястото на мъдреца му. От нея лекарството бива изпускано постепенно и в необходимото количество. Болният може спокойно да се храни и говори“, обясни Либеро Итало Джанола от Университета в Палермо.

„Интелигентният“ зъб съдържа лекарство и микрочип, който контролира поемането и действието му у пациента. Зъбът може да бъде зареждан с лекарство от самия пациент, след като намиращо се на разстояние дистанционно устройство сигнализира, че това е необходимо. Зъбът вече е бил експериментиран успешно в Израел при 11 наркомани, лекувани с Naltrexone.

Според Джузепина Кампизи от Университета в Палермо италианският екип учени в момента е в търсене на търговски партньор, който да произведе и пусне в продажба „интелигентния“ зъб.

www.prontosofia.com