Измислиха дигитална снимка на обмяната на вещества
Измислиха дигитална снимка на обмяната на вещества / netinfo

В бъдеще ще бъде достатъчен само един обикновен тест на урината, за да се направи пълен анализ на обмяната на веществата на даден човешки организъм. По този начин ще могат да се изготвят персонализирани фармакологични терапии и диагнози.

Откритието е дело на италианската фондация FiorGen. Екип италиански учени, доказа, че обмяната на вещества при всеки индивид разполага със собствена идентичност и че изследвайки урината, може да се достигне до дигиталния отпечатък на обмяната. Той е уникален и неповторим при всеки човек.

Изследвайки 40 пъти урината на един човек в рамките на три месеца, може да се определи дигиталния отпечатък на метаболизма му. Целта на учените не е да се определят разликите в обмяната при отделните организми, а да се разбере как промените, настъпили в дадена обмяна, са свързани с появата на определени болести.

Новото откритие отваря пътя и за създаването на т.нар. интелигентни лекарства. Те са специално пригодени към обмяната на даден организъм по такъв начин, че да се избегнат нежеланите странични ефекти от приемането им.

www.prontosofia.com