Изложба припомня Титовите нови години
Изложба припомня Титовите нови години / снимка: БГНЕС

В историческия музей на Югославия е открита нова изложба от снимки под надслов "Титовите нови години". За първи път посетителите ще имат възможност да видят снимки от частните архиви на югославския диктатор Йосип Броз – Тито. Запечатани са моменти, когато бащата на всички народи на Социалистическа Федеративна Република Югославия (СФРЮ) в "опустошителна" атмосфера в кръга на най-близките си сътрудници прекарва най-лудите си нощи. Снимките обхващат периода от 1950 г. до последното му посрещане на Нова година – 1980 г. и се отнасят за новогодишни партита в Белград, Загреб, Любляна, Сараево, Бриони, но също така и пътувания в Индонезия и Египет.

"Преди посрещането на Нова година Тито се разхождал по улиците, посещавал някой институции, а след това в много близка обстановка с приятели, тогавашни политици и естествено с Йованка (съпругата на Тито,бел ред.) посрещал Новата година. И до появата на телевизията всеки 1-ви януари всичко това се предавало по радиата", разказват уредници на изложбата.

"С появата на телевизията частните новогодишни партита на Тито стават събитията, които са най-много следени в цяла Югославия. От тогава протоколът на председателя на СФРЮ се грижи всяка година на Тито да бъде организирано посрещане в различна република", разказват още те.

Освен снимките са изложени и документи, в които подробно се описва протокола и организацията около посрещането на новогодишните празници на доживотния председател на СФРЮ.