Изложба на подаръците на съветските лидери откриват в Москва
Изложба на подаръците на съветските лидери откриват в Москва / netinfo

Московчани и гостите на руската столица вече може да разгледат подаръците, поднесени през годините на първите лица на Съветския съюз на изложбата, организирана в галерията "Новий Манеж".

Фондовете на Кремъл за пръв път изваждат пред широката публика подаръците, достъпни досега за ограничен кръг хора. Чрез даровете за лидерите на комунистическата държава, като се започне от Ленин и се стигне до Михаил Горбачов, посетителите може да проследят паралелно митовете на съветското минало, обагрени от известна носталгия. Особено място е отделено на портретите на трима от вождовете на съветската империя - Ленин, Сталин и Брежнев, направени от най-неочаквани материали: портрет на Ленин изработен от човешки коси, портрет на Сталин, направен от метални болтове и бурми, барелеф на Брежнев от захар, портрети на Брежнев от оризови зърна, пера от птици и тютюневи листа, дело на задгранични майстори.

Показани са вази от костен порцелан, поднесени на Хрушчов от занаятчии от град Владимир, тюркменски килими и оръжия от най-изкусните оръжейни майстори от Тула.

Особен интерес представляват миниатюрен участък от Трансибирската магистрала, модели на строящи се по онова време електроцентрали и кораби. А до тях най-неочаквани "експонати": писмо до "чичко" Сталин от петгодишен малчуган. В разгара на култа към личността на Сталин за 70-годишнината на "бащицата на народите" са получени подаръци от всички краища на обширната съветска земя като топ коприна, покрита с йероглифи, изразяващи благодарността на японски военнопленници към Сталин, придружени с рисунка за техния "щастлив живот" в концентрационните лагери на Далечния изток.

Лозунгът от онова време "Благодарим ти, другарю Сталин, за щастливото детство" е илюстриран със статуетки и гоблени, от които гледат щастливите лица на малките съветски граждани.

Сред емблематичните предмети са телефон с шайба във формата на сърп и чук, подарък от полските работници за Сталин, и шах с дървени фигурки, противопоставящ "капиталистическия свят на съветска Русия".

През 1942 г. Сталин получил шапка от орлови и щраусови пера, подарък от индианците от Северна Америка, които му дали титлата "велик вожд на индианските племена". Най-странният подарък са дървени обувки сабо от Франция с портретите на Ленин и Сталин.