Изхвърлиха монахиня от манастир заради Facebook
Изхвърлиха монахиня от манастир заради Facebook / снимка: sxc.hu

В момент, когато социалните мрежи като Facebook са хвалени заради ролята им революциите в Близкия изток, испанска монахиня беше изгонена от манастира, в който живяла 35 години, защото прекарвала прекалено много време в социалната мрежа, пише в. “Дейли телеграф”.

54-gодишната Мария Хесус Галан, носеща прякора Сестра Интернет, е от манастира, датиращ от 14 век, Санто Доминго ел Реал в Толедо. Тя има почти 600 приятели в профила си във Facebook, в който пише, че обича да чете, да слуша музика, обича изкуствата и да се сприятелява.

Неотдавна тя написа в профила си, че заради прекаленото внимание, което посвещавала на интернет, тя била изгонена от манастира си. Сега Сестра Интернет живее при майка си, но има намерение да обиколи света. Във Facebook веднага се сформира група в нейна защита, посочва БТА.

В манастира в Толедо първият компютър с достъп до интернет се появил преди 10 години, за да могат монахините да извършват практични операции, като интернет разплащане. Сестра Интернет обаче се заела с по-сложна задача - да качва в интернет книгите от архива на манастира, за да ги направи обществено достояние за целия свят. През 2008 г. това й начинание й донесе правителствена награда. Нейни колежки-монахини обаче не одобрили заниманията й, въпреки че те били в интерес на манастира, и превърнали живота й в ад.

Не за първи път духовник в Испания има проблеми заради интернет. Миналата година енорийски свещеник беше отстранен от поста си, когато излезе на яве, че е използвал интернет, за да се рекламира като мъжка проститутка. В глобалната мрежа Самуел Мартин, на 27 години, беше качил свои снимки, за които позира само по сиво бельо, и беше казал, че е на разположение за секс сеанси с жени или двойки срещу 120 евро на час. Свещеникът беше откраднал и 17 000 евро от енорийската каса, за да задоволи страстта си към виртуалния секс и порнографията.