Изграждат подводен тунел край Шарм ел Шейх
Изграждат подводен тунел край Шарм ел Шейх / netinfo

Италиански учени от Университета в Пиза ще проектират в околностите на известния египетски курорт Шарм ел Шейх стъклен подводен тунел, от който всички желаещи ще могат да се насладят на красотата на кораловите рифове в резервата Рас Мохамед.

Резерватът е разположен на малък полуостров отдалечен на 30 км от курорта. Рас Мохамед е обитаван от хиляди различни видове риби и около 150 вида корали. Той е обявен за резерват през 1983 г. и е първият египетски Национален парк.

Професионалисти и любители на дайвинга от цял свят го посещават, за да се възхитят на разноцветните тропически риби и акулите. Рас Мохамед е особено популярен сред италианците и руснаците.

За да предпази рибите и кораловите рифове египетското правителство е поръчало на специалисти от Университета в Пиза да проектират стъклен подводен тунел, който ще бъде дълъг няколкостотин метра и ще бъде на дълбочина 15 м. От него туристите ще могат да се наслаждават на живота в подводното царство, без да причиняват вреди на флората и фауната в резервата.

Сроковете за реализирането на проекта, който вече е одобрен от властите в Кайро, все още не са известни.