Издават пълната кореспонденция на Ван Гог
Издават пълната кореспонденция на Ван Гог / снимка: БГНЕС

Амстердамският Van Gogh Museum подготвя първото пълно издание на писмата на Винсент ван Гог, съобщава Тhe Art Newspaper. Писмата ще са в шест тома, първият от които ще излезе на 7 октомври.

За събирането на писмата на гениалния художник са били необходими 15 г. Томовете ще са богато илюстрирани с факсимилета от писмата и репродукции на картини на Ван Гог. Писмата са подредени в хронологичен порядък. Почти половината от тях са продукт на кореспонденцията между художника и брат му Тео ван Гог. Освен на книжен носител писмата ще бъдат публикувани и на специален уеб сайт - vangoghletters.org. Текстът на всяко едно писмо ще бъде достъпен на три езика - холандски, английски и френски, в съпровод на бележки при какви обстоятелства е било написано писмото.

През 1958 г. вече е бил издаван сборник с писма на Ван Гог, но предстоящият 6-томник е значително по-пълен. В новото издание са включени и междувременно открити неизвестни писма на твореца, а също така е променена датировката на някои от епистоларните послания.