Вид пеперуда, смятан за изчезнал във Великобритания от близо сто години, неочаквано се появи в района на Лондон, съобщи Би Би Си.

Няколко представители на вида бяла овощна пеперуда бяха забелязани в полета и живи плетове в югоизточен Лондон – на външен вид те лесно могат да бъдат объркани с рапичните пеперуди, които се появяват във Великобритания всяко лято. Смятаното досега за изчезнало насекомо представлява средно голяма бяла пеперуда с отличителни черни линии на крилата си.

Белите овощни пеперуди са официално обявени за вид в Обединеното кралство по време на управлението на крал Чарлз Втори, но изчезват от територията на Великобритания през 1925 г.

Този месец те мистериозно се завърнаха в любимото си местообитание: дървета от рода глог и трънки в крайните райони на Лондон.
От британската организация „Бътърфлай консервейшън“, която проследява броя на пеперудите във Великобритания, казаха за Би Би Си, че макар завръщането на насекомите да е прекрасно, това вероятно не означава, че изчезналият вид е внезапно възстановен.
Ада Ефтимова/БТА