Избираме българската песен за Евровизия
Избираме българската песен за Евровизия / netinfo

Тази вечер ще изберем песента, която ще ни представи на международния конкурс "Евровизия" в Москва. 12 изпълнения достигнаха до финала. Специален гост на заключителната вечер в зала 1 на Националния дворец на културата ще бъде Филип Киркоров. БНТ 1 ще излъчва пряко събитието от 21:00 ч.

 

Мнозина смятат, че с най-големи шансове за победа е песента на Дани Милев "Няма време". Сред другите участници, които ще се представят на финала на българската "Евровизи", са Мариана Попова, финалистката от Music Idol 2 Нора, Графа, Стефан Илчев, Красимир Аврамов. 15 минути ще имат зрителите, за да гласуват за песента, която искат да представи страната ни на международния конкурс в Москва. Това може да стане чрез телефонно обаждане или изпращане на SMS.

 

Досега България е участвала на "Евровизия" четири пъти. Най-големият ни успех е от 2007 г. Тогава песента "Вода" на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи се класира на пето място.

 

"Евровизия 2009" ще се проведе през май в столицата на Русия – държавата, която миналата година спечели конкурса с песен на Дима Билан. Руснаците се заричат да направят най-мащабното шоу в историята на "Евровизия". В него ще бъдат вложени близо 30 милиона евро. Част от парите ще отидат за реконструкция на спортния комплекс "Олимпийски", където ще се проведе конкурсът. Очакванията са, че на живо в залата и по телевизията, да го наблюдават близо 100 милиона зрители.