Италианските депутати ще спят в хотели само с 4 звезди
Италианските депутати ще спят в хотели само с 4 звезди / снимкa: БГНЕС

При пътуванията си по служба отсега нататък италианските депутати вече няма да могат да ползват петзвездни хотели. Парламентаристите ще могат да отсядат в хотели с максимум четири звезди.

При полетите в Европа и в Средиземноморието пък депутатите ще трябва да се задоволят с икономическа, а не с бизнескласа, съобщи италианският седмичник „Еспресо“. Той се позовава на новия проект за бюджета на парламента.

За да спестят пари на данъкоплатците, депутатите няма да могат да пращат повече от служебните си мобилни телефони MMS, нито пък ще могат да си разменят снимки чрез тях. По този начин италианският парламент се надява да спести 300 хиляди евро през 2008 година.

Друга мярка, пак насочена към икономии, предвижда да се спре веднъж завинаги отпечатването на хартия на стенограмите от заседанията, тъй като те могат да се прочетат и без това в сайта на Камарата на депутатите. Така ще бъдат икономисани 25 милиона страници, което значи и един милион евро разходи по-малко. Всекидневният преглед на печата, който досега струваше 150 хиляди евро под формата на фотокопия, вече ще се консултира по интернет.

Няма да се пращат повече и факсове за известяване на депутатите за заседания и др. Това ще става само чрез SMS-и или чрез електронната поща. От това перо през 2008 година Долната камара ще спести 200 хиляди евро.