Дарио Ардженто
Дарио Ардженто / Gulliver/Getty Images
Момичета на повикване в опасност, сериен убиец на свобода, фонтани от кръв - майсторът на ужасите Дарио Ардженто се завръща към киното след 10-годишно прекъсване, като днес заяви, че мисията му е да придаде "смисъл" на филмите с насилие.

Италианският майстор, вдъхновил поколения режисьори, сред които и Куентин Тарантино, представи най-новия си трилър ("Dark Glasses") "Тъмни очила" с участието на дъщеря си Азия на филмовия фестивал в Берлин.

81-годишният Ардженто е известен с десетки филми, напоени с кръв, включително легендарния "Суспирия" от 1977 г. за вещици, танци и психоанализа в Западен Берлин по време на Студената война.

Новият филм, първият на Ардженто след "Дракула 3D" от 2012 г., разказва историята на секс работничката Диана, която обслужва клиентите си в Рим с достойнство и уважение. Но когато един от тях пристига в дома ѝ, вонящ на кучетата, които обучава, за да си изкарва прехраната, тя го праща първо да си вземе душ - "унижение", което го вбесява.

Ардженто казва, че в много от филмите на ужасите на неговите имитатори липсва "смисъл" и че той се е фокусирал върху историята на жена, която търси собственото си правосъдие, когато властите я разочароват.

Запитан дали се е вдъхновил от движението #MeToo, което дъщеря му Азия помогна да бъде създадено, той заяви, че филмът и нейната история не са свързани.
"Това винаги се е случвало - жените преживяват насилие и отиват в полицията, а тя не прави нищо. Това няма нищо общо с #MeToo", каза той.

Разкритията на Азия Ардженто преди пет години, че е била изнасилена от американския продуцент Харви Уайнстийн през 1997 г. на 21-годишна възраст, помогнаха за стартирането на кампанията на оцелелите от посегателства. Актриса и режисьор, най-ранните екранни изяви на Азия Ардженто включват роли в много от продукциите на баща ѝ.

В автобиографията си от миналата година тя описва дивото си, но болезнено детство в Рим, прекарано в капана на пренебрегващ баща и насилствена майка. 46-годишната режисьорка заяви пред репортери на фестивала, че е доволна да се върне пред камерата на баща си.

"Изминаха години от последния ни филм, за да мога да узрея", каза тя. "Това е филм на Ардженто. Никой не може да направи филм на Ардженто като Ардженто - това е неговият фантастичен свят, неговият сън, неговите кошмари".

Въпреки че се гордее с влиянието си върху световното кино, режисьорът призна, че не му е харесал римейка на "Суспирия" от 2018 г. на носителя на "Оскар" Лука Гуаданино с участието на Дакота Джонсън и Тилда Суинтън.

"Изобщо не ми хареса "Суспирия", всичко беше грешно. Музиката беше отвратителна, нямаше никакъв патос", каза той. "Няма причина да правиш римейк на филми - те са направени за своето време и това е достатъчно. Единствената причина би била заради парите."
 
БГНЕС