Италианките минаха на „антикризисни“ кремове
Италианките минаха на „антикризисни“ кремове / снимка: Sofia Photo Agency

Все повече експерти съветват италианките да си приготвят сами кремовете в къщи от натурални продукти, за да не харчат за скъпи кремове във времената на финансова криза. Смесици от мед, прясно мляко и брашно са сред най-препоръчваните за онези жени, които държат на кожата и на джобовете си. По този начин кожата става като нова при минимални разноски, съобщава ProntoSofia.

Бабините рецепти, които публикуват все повече италиански издания, се базират на стягащото действие на киселото мляко, на хидратантния ефект на меда, на подхранващото действие на сезонните плодове, на пречистващото и предпазното за кожата действие на зехтина.

Като маска с бързо възстановяващ еластичността на кожата ефект се препоръчва сместа от 1 лъжица мед, 1 лъжица прясно мляко, 1 лъжица брашно. Оставя се 15 минути върху лицето, след което се изплаква.

За почистване на черните точки от лицето пък е подходяща маската от парче варена тиква и 1 лъжица прясна сметана - оставя се за половин час, след което се изплаква.

Срещу мазна кожа пък се препоръчва маска от 1 лъжица мед и 1 лъжица пресен доматен сок - оставя се 20 минути и се изплаква.

Срещу много суха кожа - маската се прави от козе масло. След това се намазва лицето с нея и се оставя да действа 20 минути.

Против бръчки се препоръчва маска от 1 варен картоф и 1 лъжица кисело мляко. Тя се оставя 20 минути, след което се изплаква с хладка вода.

Срещу сенки под очите се прилага маска от 1 жълтък, 1 лъжица цветен мед, 1 лъжица зехтин, 1 лъжица прясно мляко. Престоява 10 минути, след което се изплаква.

Като почистваща маска за лицето се използва 1 чаша прясно мляко с листа от мента.