Италианки страдат от остеопороза заради слабост
Италианки страдат от остеопороза заради слабост / netinfo

Все по-често остеопорозата поразява младите италианки, фиксирани с идеята да бъдат слаби като топмодели, съобщи вестник „Кориере дела сера“, цитиран от ProntoSofia.

Момичетата с плосък като дъска корем, с кльощави ръце и крака, имат скелети като на възрастни жени, алармират експерти пред изданието.

Вина за това има митът за слабостта, съвременен символ на хубостта, който заразява от кориците на модните списания все повече италиански момичета.

„Митът, че остепорозата е заболяване на възрастните жени, е фалшив. За жалост момичетата, които са вечно на диета, за да станат суперслаби, страдат от тази болест“, каза Мария Луиза Бранди, преподавател по ендокринология в Университета на Флоренция.

На същото мнение е и Паоло Карадона от Катедрата за вътрешна медицина на Католическия университет в Рим.

„Всички тези суперслаби момичета страдат от остеопороза и рискуват фрактури“, твърди той. Карадона вини за това и вегетарианските диети, водещи до загуба на мускулна маса и до крехкост на костите. Според него най-често срещаната заблуда сред младите хора е, че калцият се поема непрекъснато чрез храната. „Това не е така, защото се и губи непрекъснато калций заради неподозирани от никого храни и напитки“, допълва Карадона.