Италианците борят стреса с ветроходство
Италианците борят стреса с ветроходство / netinfo

Все повече италианци се посвещават на ветроходството, за да се преборят със стреса и за да избягат от хаоса в градовете. Само за миналата година броят на пристрастените към ветроходните лодки италианци се е удвоил, съобщава ProntoSofia.

Жителите на Апенините се качват на лодките и се оставят на вятъра, за да се преборят с всекидневната си депресия и тревоги, твърди Антонио Ло Яконо, президент на италианското Дружество за психология и вицепрезидент на Асоциацията „Открито море“.

Според него „италианците предпочитат да държат кормилото на живота си“ и въпреки затягането на коланите в икономически аспект много от тях се посвещават на скъпия спорт, какъвто е този с ветроходните яхти.

Мнозина казват, че са посъветвани за това от психолози. Посред морето те се отдават на своеобразна ветротерапия, казва експертът по ветроходство Масимо Брускини. Според Ло Яконо упражняването на този спорт означава да се изправяш сам пред предизвикателствата, да поемаш рискове и да добиеш съзнание за собствените си физически и психически качества.

Навигирането в морето означава и навигиране вътре в себе си, допълва той.