Мария Единбургска е британска принцеса и кралица на Румъния, съпруга на румънския крал Фердинанд I и създателка на една от най-популярните забележителности по българското северно Черноморие – Дворецът в Балчик.

Родена е на 29 октомври 1875 г. в Истуел Парк, графство Кент, като принцеса Мария Александра Виктория Единбургска. Тя е най-възрастната дъщеря на херцога на Единбург Алфред и на великата руска княгиня Мария Александровна.

По бащина линия тя е внучка на британската кралица Виктория, а по майчина линия – на руския император Александър II.

През 1893 г. бащата на Мария наследява херцогската титла на германското княжество Саксония-Кобург и Гота и семейството се премества да живее в новите си владения в Германия. На 10 януари същата година, Мария се омъжва за румънския кронпринц Фердинанд. Вижте нейната история в канала "Royal News" във vbox7.

По време на брака им тя ражда пет деца, за които в историята има различни теории. За историците няма съмнение, че един от нейните синове принц Мирча е от нейният  дългогодишен любовник принц Барбу Щирбей.

През 1914г. след смъртта на крал Карол I на престола се възкачва съпругът на Мария – Фердинанд I. Поради войната обаче коронацията на новата румънска кралска двойка се отлага до 1922г.

По време на войната Мария се проявява като голяма патриотка и упражнява силно влияние върху политиката на страната, което кара някои да смятат, че не Фердинанд I, а съпругата му управлява Румъния. Кралицата изиграва и голяма роля за решението Румъния да се включи във войната на страната на Антантата.

Двореца в Балчик

Посещавайки за първи път Балчик през 1921 г., румънската кралица Мария остава очарована от красотата и спокойствието на живописния морски бряг и не след дълго решава да се върне и остане там завинаги. Така през 1924 г. по проект на италиански архитекти започва изграждането на дворцовия комплекс на кралицата. Мария имала строго изискване – сътвореният от човешката ръка дворец да не нарушава красотата и великолепието на местността, пленила сърцето ѝ.

двореца в Балчик
iStock/Getty Images

Най-напред бива построена резиденцията на кралица Мария, която тя нарича „Тихото гнездо“. След това биват изградени православен паракликс, нови самостоятелни вили, традиционна възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми, върху които са изобразени митологични герои. Така дворцовият комплекс на кралица Мария се превръща в изящно произведение на изкуството.

Съгласно последното желание на кралицата, сърцето ѝ е погребано в нейния любим дворец в Балчик. След връщането на Южна Добруджа на България съгласно Крайовската спогодба от 7 септември 1940г., сърцето на кралицата е препогребано в замъка Бран.

двореца в Балчик
iStock/Getty Images