/ Gulliver/Getty Images
Историята на годежния пръстен на съпругата на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди започва през 1953 г., когато двойката обявява годежа си пред пресата. Помолена от репортери да покаже пръстена, Жаклин отговаря, че вече са обмислили десетки варианти, но никой от тях все още не ги е грабнал. Най-накрая Джаки избира невероятното бижу от Van Cleef & Arpels.
 

Джон предлага брак на любимата си по време на вечеря в ресторанта на Паркър в Бостън, който съществува и до днес. Между другото, много съвременни двойки резервират маса № 40, на която се е състоял известният годеж.
 

Бижуто в стил Арт Деко е на стойност над милион долара. Това не е изненадващо, защото пръстенът е бил украсен с чифт големи камъни - диамант и изрязан с изумруд с тегло съответно 2,88 и 2,84 карата.
 

Решавайки, че в живота й липсва на промяна, през 1961 г. Джаки се захваща да прекрои интериора на Белия дом с декораторката Систър Париш. Две години по-късно решава да внесе нововъведения и в годежния пръстен. През 1963 г. към пръстена са добавени диаманти с форма „маркиз“, подредени под формата на лаврови клони - символ на победа и слава. Но след смъртта на съпруга й, собственичката на ювелирния шедьовър му връща оригиналния дизайн. 

 
БГНЕС