/ ThinkStock/Getty Images
В архива на Централната библиотека в Бристол, Англия, бе открит ръкопис от 13 в. с неизвестна досега версия на легендата за крал Артур и Мерлин, съобщава в. "Гардиън".

Историци попаднали на 7 фрагмента от пергамент в книга на френски учен от 15 в. В написания на ръка на старофренски език текст върху фрагментите се говори за битката при Треб, по време на която Мерлин вдъхновил войската на Артур и инициирал нападение, носейки знамето на рицаря на Кръглата маса сър Кей с изображение на дракон, който издишва пламък.
 

ThinkStock/Getty Images


Смята се, че ръкописът е версия на "Историята на Мерлин", която може да е част от текстове, известни като цикъл "Ланселот-Граал" или цикъл "Вулгата". Ръкописът се различава от други подобни текстове по незначителни детайли, включително имената на военачалниците, командващи войската на крал Артур.

Колко струва един крал? Историята на Ричард Лъвското сърце

Освен това в текста не се споменава, че по време на битката крал Клаудас - врагът на Артур и Мерлин, бил ранен в бедрото.
 

ThinkStock/Getty Images


По мнението на специалистите, ръкописът може да е онази версия на "Вулгата", която английският писател сър Томас Малъри е използвал като източник за книгата си "Смъртта на Артур".
БТА