Испанските бикоборци се втурнаха да спасяват коридата
Испанските бикоборци се втурнаха да спасяват коридата / снимка: morguefile.com

Испанските бикоборци започнаха обществена кампания, за да защитят правото си да посещават състезанията за първи път, след като областта Каталуня гласува за забрана на коридата от 2012 г.

„Искаме уважение към личното ни право да участваме в спектакъла, който е израз на нашата култура и нашите традиции", се казва в манифеста, прочетен след началото на събитието. „Професионалните бикоборци отхвърлят решението на каталонския парламент. Искаме край на политическата манипулация на празника и гаранция на правото ни на работа", пише БГНЕС. Манифестът ще се чете на всички провеждани в Испания бикоборства, както и във Франция и Португалия.

Испанските бикоборци обвиняват каталонските националисти, че са забранили състезанията, защото ги смятат за символ на Испания. Според 58 на сто от запитаните, гласуваната в сряда от каталонския парламент забрана на бикоборството е насочена срещу коридите като „изключително испанска фиеста", а не толкова срещу жестокото отношение към животните на арената. Обратното мнение подкрепят едва 36%, сочи проведена анкета по темата.

Проучването показва още, че 60% от испанците не се интересуват от корида. В същото време почит същия брой - 57%, са против забраната на състезанията в Каталуня.