Испански вестник подозира Карла Бруни в „дворцови интриги“
Испански вестник подозира Карла Бруни в „дворцови интриги“ / снимкa: БГНЕС

Задкулисните маневри на Карла Бруни в Елисейския дворец продължават да ангажират вниманието на френското обществено мнение повече от която и да било тема, пише испанският вестник „Ел паис“, съобщи БГНЕС.

След стотиците страници, които се изписаха за нейните тоалети при визитата на президентската двойка във Великобритания, сега дрешките в стил Джаки Кенеди отстъпват място на нещо по-сериозно – ролята на бившата манекенка и певица в решенията на Елисейския дворец, посочва вестникът. Поводът за този коментар е назначаването на Жорж-Марк Бенаму за директор на Френския културен институт в Италия и отмятането на президента Саркози от това решение. Бруни информирала съпруга си, че издигането на неговия приближен предизвикало силно недоволство в средите на дейците на изкуството и културата с леви убеждения, сред които имала много приятели, цитира „Ел паис“ авторитетния вестник „Монд“.

Според „Монд“ първата дама на Франция се опитвала да сближи президента с приятелите си от левицата, които често се отнасяли резервирано към неговата политика. Освен това Карла Бруни искала да започне диалог между десницата и света на културата, които отдавна не се разбират.