Испанската монархия е по-евтина от британската корона
Испанската монархия е по-евтина от британската корона / netinfo

Испанската монархия е по-евтина от Френската република и от британската корона, твърди в днешния си брой испанският икономически всекидневник "Ел Економиста", цитиран от Франс прес. Публикацията идва в навечерието на годишнината от приемането на Конституцията на Испания.

"Монархията се оказва по-евтина от Републиката", пише на първата си страница "Ел Економиста". Вестникът съпоставя прозрачността на бюджетите на големите европейски страни.

Официалните разходи за испанската корона са 8,28 млн. евро - това е сумата, записана в бюджета за 2007 г. за "поддръжката накралското семейство и дом".

"Ел Економиста сравнява тази сума със средствата в размер на 56,30 млн. евро, отпускани годишно на британската корона, както и със сумата от 23,4 млн. евро за Княжество Монако.

Сумите за испанското кралско семейство обаче не включват поддръжката и реставрацията на сгради на кралското семейство, поддръжката на яхтата на испанския крал Хуан Карлос, както и на неговия автомобилен парк. Тя не включва и сумата от 5,8 млн. евро, отпускана годишно от Министерството на държавната администрация за заплатите на 130 служители на разположение на монарха.

Според "Ел Економиста" при включването на тези суми общата цена на испанската монархия става 25 млн. евро.

Дали това е много? Не чак толкова, ако тази сума бъде сравнена със средствата, заделяни за френския президент - 31,8 млн. евро, отбелязва вестникът.Според "Ел Економиста" реалните разходи за френската Република са над три пъти повече.

Вестникът обаче признава, че "сравненията не са точни и има много подробности, които трябва да бъдат взети под внимание".

Испанският суверен и президентът на Френската република нямат едни и същи правомощия. Първият има предимно протоколни функции, докато вторият е активен участник в националната и международната политика - подобно на испанския премиер.