Испания разследва съобщение за съкровище в Атлантика
Испания разследва съобщение за съкровище в Атлантика / снимка: BGNES

Министерството на културата на Испания поиска от правоохранителните органи да разследват историята около намереното от американската компания "Одисей" морско съкровище.

Гражданската гвардия ще трябва да определи произхода му и да изясни дали то не е част от националното наследство на страната. Става дума за намерените в останките от потънал кораб над 500 000 сребърни и стотици златни монети, както и обработено злато с общо тегло повече от 17 тона.

Испанското министерство на културата намира за подозрителен факта, че компанията "Одисей" категорично отказва да назове на коя страна е принадлежал потъналият кораб, в който е намерено златото, и къде са били открити останките му, т.е. дали той не е бил испански и дали не е намерен в испански териториални води.

Според английски и американски източници става дума за английския кораб "Мърчънт роял", потънал през 1641 година недалеч от острол Сали край британското крайбрежие. Испанците не изключват съкровището да е намерено не край английските брегове, а в района на Гибралтарския пролив, където също работят специалисти на тази компания, специализирана в изваждане на потънали кораби и съкровища от морското дъно.