Иран пуска женски автомобил
Иран пуска женски автомобил / снимкa: БГНЕС

Най-големият ирански автомобилен производител ще произвежда кола, предназначена специално за жени, пише вестник "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Возилото ще бъде снабдено с всичко, каквото имат обикновените автомобили, плюс детайли, специфични за жени, живеещи в доминираното от мъже иранско общество - автоматична скоростна кутия, бакбей, навигатор, както и специално създаден ключ за смяна на гумите, с идеята, че жените шофьори не са така компетентни по въпросите на механиката, за разлика от мъжете. Ще бъде инсталирана също така и аларма, известяваща за спукана гума. Автомобилите ще бъдат боядисани в "женствени" цветове и ще разполагат с аудио-система, предназначена за деца-пасажери.

Предвижда се първите коли да слязат от конвейра през следващия юни, което да съвпадне с иранския Ден на жената. Автомобилите няма да бъдат предназначени единствено за местния пазар, а ще се изнасят и в "приятелски страни" като Сирия и Венецуела. Техеран обмисля и разработването на "ислямска кола" - с навигационна система, която да указва в коя посока е Мека, която да се произвежда съвместно с Малайзия и Турция. "Гардиън" подчертава, че в Иран мъжете и жените се возят в отделни автобуси. Наскоро в Техеран бяха пуснати таксита с жени шофьори, които обаче са в услуга единствено на клиенти от нежния пол.