Интелигентните мъже произвеждат по-качествен репродуктивен материал
Интелигентните мъже произвеждат по-качествен репродуктивен материал / netinfo

Екип от институт по психиатрия анализирал данни от бивши американски войници от ерата на войната във Виетнам и установил, че представилите се по-добре на тестовете за интелигентност са притежавали по-жива сперма, пише БГНЕС.

Изследването, поместено в списание „Интелект“, идва в подкрепа на идеята, че гените на интелигентността могат да имат допълнителни биологични ефекти. Следователно, ако леки мутации намаляват интелигентността, те могат също така да увредят и други характеристики, като качеството на спермата. Хората със здрави гени, може да са благословени с биологичен „фактор здраве“, който да ги прави по-жизнени, здрави и умни. По-рано учените смятаха, че факторите от начина на живот по-вероятно биха останали в основата на каквато и да е връзка интелект-здраве.

Учените са анализирали 425 случая на мъже, преминали няколко тестове за интелигентност и давали за изследване от своя репродуктивен материал. Откритието е, че независимо от възраст и начин на живот, интелигентността е свързана с трите мерки за качество на спермата – количества, концентрация и способност за придвижване.