Иновации с Пикасо по артрадио
Иновации с Пикасо по артрадио / netinfo

Едно от най-значимите културни събития на годината безспорно е първата изложба у нас на Пабло Пикасо. От днес Националната галерия за чуждестранно изкуство е отворена за всички, които биха искали да разгледат творбите на Пикасо – 82 на брой, сред тях има графики, живописни платна, акварели.

Из залите на галерията са подредени и 25 фотографии на художника, направени от французина Люсиен Клерг. Експозицията е озаглавена "Аз не търся. Аз намирам" и ще остане в столицата три месеца.

За всички любители на Пикасо е и артрадиото, което започна излъчването си от тази сутрин. За първи в България, а най-вероятно и в света, се създава специално радио, по което денонощно да върви информация за значимо културно събитие, каквото е изложбата на Пикасо в София.

Предисторията на артрадиото разказва програмният директор на Дарик.

Константин Вълков: Пикасо е бил влюбен в думата "иновация". Поради тази причина именно M-Tel е спонсор на изложба. От PR отдела на компанията търсиха нетрадиционни начини за реклама на събитието, не че то се нуждае от такава, но все пак. И така в хода на разговорите как да се промотира най-добре тази изложба ние стигнахме до идеята, че е възможно да се направи едно радио. По него да вървят колоритни материали за самия Пикасо, за изложбата му в София…

Колко часова е програмата?

Константин Вълков: 24 часа в денонощието – музика и материали за Пикасо. Не знам дали точно това е била най-любимата му музика, но ние си представяме, че той би я слушал, докато рисува. Затова и всяка една песен е много внимателно подбрана.

През какъв интервал от време в програмата се излъчват информациите за художника?

Константин Вълков: Пускаме по два или три на час. Най-разнообразни – за самия него, за личния му живот, за това какъв е приносът му към изкуството.

По артрадио ще научавате и за всички съпътстващи изложбата на Пикасо събития – конкурса на Националната художествена академия за малки графични форми, панорамата на филми за Пикасо в "Одеон" и "Дома на киното", гостуването у нас на французина Люсиен Клерг, направил едни от най-хубавите снимки на художника.

Артрадио може да се слуша през всеки мобилен телефон, единственото условие е да си абонат на M-Tel. Дневният абонамент е 0,70 лева, а месечният – 1,90 лева. Артрадио ще излъчва програмата си до 15 март 2009.

 

Още новини четете в Zar.bg