/ Gulliver/Getty Images
Единственият известен в света орангутан албинос все още не е пуснат на специалния изкуствен остров, където ще живее в естествени условия, но в защитена среда, съобщи ДПА.

През 2017 г. в Индонезия спасиха синеок орангутан албинос (СНИМКА)

Пускането на орангутана Алба на свобода се отлага заради забавяне на строителните работи и проблеми с властите, казаха от организацията за опазване на орангутаните в Борнео.
 
Алба има сини очи и бяла козина. Тя беше в лошо състояние, когато беше спасена от плен миналата година в индонезийската част на остров Борнео. Оттогава бързо се възстанови. Заради постоянни проблеми със здравето, свързани с албинизма, например лошо зрение и слух, и възможен рак на кожата, тя би била уязвима в напълно естествени условия.
 
Спасеният орангутан албинос редовно пие мляко и сок от захарна тръстика (ВИДЕО)

Затова организацията за опазване на орангутаните предложи за нея да бъде изграден специален остров, като бъде изкопан ров около участък от горист терен. Той е близо до центъра за рехабилитация на орангутани край град Палангкарая в Централен Калимантан на остров Борнео.
 
На изкуствения остров Алба ще бъде придружена от три други орангутана, с които вече се е сприятелила. Те ще бъдат наблюдавани и пазени от специален екип.
 
БТА