Индия е изправена пред дефицит на съпруги
Индия е изправена пред дефицит на съпруги / БГНЕС

Индия е изправена пред много сериозен демографски проблем – колосалния „дефицит на булки“. Прогнозите сочат, че ако днешната тенденция за намаляване на жените се запази през 2050 г. 28 милиона индийски мъже няма да могат да си намерят спътница в живота, информират БГНЕС и ИТАР-ТАСС.

Проведеното през 2001 г. преброяване е показало, че на всеки 1000 момчета в страната се раждат 927 момичета. Но през последните години дисбалансът съществено е нараснал. Особено остър е проблемът в западния индийски щат Пенджаб. Там е регистриран печален рекорд – 798 новородени момичета на 1000 момчета. Основната причина за това положение е все по-активното използване на ранната диагностика за установяване на пола на бъдещето бебе.

Трагедията се крие в това, че в много индийски семейства момичетата се възприемат като излишно бреме. Родителите целенасочено унищожават плода, ако той е женски. Изчислено е, че средно годишно в страната не се раждат около 10 милиона момичета. Демографите и социолозите прогнозират, че нарастващият „дефицит“ ще засегне преди всичко мъжете, които спадат към най-бедните слоеве на обществото. В борбата за булки те няма да могат да се конкурират с по-заможните си съперници. Експертите предупреждават, че подобна ситуация може да доведе до изостряне на социалните и класови противоречия в индийското общество.