Всеки народ има своите легенди за тайнствени места, които носят изцеление от болести и мъки. От векове насам и в България се пресичат християнски и езически вярвания, а Странджа планина пази в себе си много такива свещени местности и извори. Едно от тях е мистичната Индипасха - скално светилище и предполагаемо древно тракийско оброчище.  Местните хора го считат за едно от най-светите места в Странджа и вярват , че водата му е свещена и лековита, а посещението на мястото носи изцеление, духовно пречистване и сбъдва желания.

Индипасха е аязмо с лековита вода, бликаща изпод надвиснала скала. Посещава се през цялата година от много хора, търсещи изцеление. Смята се, че водата е най-лековита точно седмица след Великден и по традиция обвитата в мистика местност се посещава на Томина неделя, една седмица след празника. Всеки, който отиде там, освен оброчището ще види и много парцалчета и дрехи, закичени на близките дървета, поставени там с надежда за късмет и изцеление. В миналото е съществувал езически обичай, според който така, както парцалчето виси в нищото между небето и земята, така и собственикът му оставя там в нищото между небето и земята своята мъка и болест.

10 мистични места в България, които трябва да посетите (СНИМКИ)

Откъде идва легендата за Индипасха?

Тракийското оброчище  е известно с чудесата си повече от две хилядолетия. Легендата разказва, че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето. Само посветените знаели пътя до оброчището, ориентирали се по изсечените на скалите соларни кръгове. В мистичното светилище течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали. Заедно с тракийските пророчици, близо 2 хилядолетия била погребана и тайната на Индипасха. След векове забвение, аязмото с лековитата вода случайно било открито от... бивол. Какво разказва нататък легендата – вижте във видеото на life_stories!