Името на „Краля на обувката” е чисто
Името на „Краля на обувката” е чисто / netinfo

На 92-годишна възраст след борба, продължила години, Томас Бата успя да изчисти името на своя чичо - "Кралят на обувката", Ян Антонин Бата, който през 1947 г. бе осъден за колаборационизъм с нацистите.

Градският съд в Прага реши да отмени присъдата, произнесена задочно от "национален революционен трибунал" на бивша Чехословакия, с мотив, че на времето документите, представени от обвиняемия в негова защита, не са били взети под внимание, пише БГНЕС.

"Това е решението, което искахме – моят чичо е невинен", каза за АФП Томас Бата, подчертавайки, че това дело е било въпрос на чест. По онова време "Кралят на обувката" който е живял в Бразилия, след бягството си през 1939 г. от окупираната си родина, е обявен за виновен в колаборационизъм и осъден на 15 години затвор и конфискация на цялото имущество.

През 1994 г. Томас Бата подава иск пред чешкото правосъдие за преразглеждане на делото, но се сблъсква с отказ поради процедурни причини. През 2005 г. той подава нов иск с нови доказателства. Неговите адвокати представиха документи, доказващи, че чичо му е финансирал правителството в изгнание на Едуард Бенеш с 250 000 долара.

Компанията за производство на обувки е създадена в края на 19 в. в моравския град Злин. Тя е една от най-големите фирми по света в този бранш. Притежава заводи в 26 страни и магазини на петте континента.